Seun Kuti & Egypt 80 (ng)

Support: Sousou & Maher Cissoko + DJ-set: Rome (Ninja Nights Events)

Förbered er för en skön mix av psykadelisk rock, funk, jazz och traditionell västafrikansk musik!

Förbered er för en skön mix av psykadelisk rock, funk, jazz och traditionell västafrikansk musik när albumaktuella Seun Kuti & Egypt 80 för första gången kommer till Lund och Mejeriet.

Seun Kuti är den legendariske nigerianske musikern och politiska aktivisten Fela Kutis son och sedan Fela Kuti avled 1997 har Seun lett faderns band Egypt 80. Fela Kuti räknas som en av de viktigaste afrikanska artisterna under 1990-talet och hans musik brukar räknas som afrobeat; en mix av psykedelisk rock, funk, jazz and traditionell västafrikansk musik, en genre Kuti själv skapade och namngav och som influerade oräkneliga musiker världen över.

I samband med en misslyckad presidentkandidatur 1979 startade Fela Kuti ett nytt band som han kallade Egypt 80 och som han turnerade och spelade in med under åttio- och nittiotalen, innan han avled. Redan som nioåring började Seun Kuti uppträda med Fela Kuti & Egypt 80, han spelade ofta några låtar med bandet innan Fela Kuti själv gick upp. Som fjortonåring tog han sedan över sin faders roll efter att Fela Kuti gått bort och Seun Kuti har sedan dess turnerat och spelat in med Egypt 80.

2 Mars släpper Seun Kut & Egypt 80 sitt fjärde studioalbum ”Last Revolutionary” där bland annat musikaliska storheter som Carlos Santana, Mos Def och Robert Glasper gästar. Med Seun Kuti & Egypt 80 finns chansen att uppleva musikalisk historia i och med att Seun Kuti & Egypt 80 förutom deras eget material även framför spår från Fela Kutis omfattande katalog, en av världens stora låtskatter.

SOUSOU & MAHER CISSOKO
Skivaktuella Sousou & Maher Cissokos musik är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.

Duon är en unik sammansmältning av musikalisk skicklighet, värme och utstrålning. I deras musik kombineras magnifikt koraspel och uttrycksfull sång med en rytmisk energi och influenser från bland annat reggae, folk, soul och jazz. Deras musik talar till människor oavsett ålder och bakgrund och bottnar i den urgamla griot-traditionen där historia, nutid och framtid blir till en enhet.

Duon har turnerat över hela världen i hela 30 olika länder, på allt från festivaler till konserthus, och har sina rötter både i Sverige och i Senegal. De växte båda upp i musikerfamiljer och det var intresset och kärleken till västafrikansk kora som förde dem tillsammans. Maher kommer från en berömd familj av koraspelare i Senegal och skånska Sousou är en av världens få kvinnliga musiker som spelar instrumentet.

I linje med arvet från Cissoko-familjens historieberättande bär sångerna med sig ett viktigt budskap av att mötas och skapa länkar istället för gränser mellan länder och människor. Detta blir också tydligt i och med att duon sjunger på fem olika språk.
Både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om Sousou & Maher Cissoko och när Youssou N´Dour tog emot Polarpriset sjöng de, tillsammans med Timbuktu, två av Youssou N´Dours låtar och rörde honom till tårar.

Sommaren 2017 turnerade de Sverige runt tillsammans med Laleh och hösten som följde kunde svenska folket följa SVT-serien ”Folkets musik” där kända svenska hitlåtar tolkades av musiker med rötter i andra länder. I tredje avsnittet tolkade Sousou och Mahers Kapten Röds ”Ju mer du spottar”. I februari 2018 släppte duon sitt nya album ”Made of Music”! Skivan är producerad av Tina Malia och skapad i tre länder: Sverige, USA och Senegal.

– Efter tre album och tio års turnerande i trettio länder ville vi göra ett album som tog oss tillbaka. Detta är historien om två människor, från musikerfamiljer i olika delar av världen, som möttes och började skapa musik tillsammans. Musiken växte till kärlek som växte till en familj, skapad av musik: Made Of Music, berättar Sousou.

Albumet är inspelad i Venice Beach och genom hela processen har de också haft en tydlig vision av att skapa musik baserad på impulser från olika kulturer och genrer.
– Delade drömmar och visioner har tagit oss runt om i världen för att sprida musiken och budskapet att det finns mer som förenar än som skiljer oss åt. Vi hoppas att de som lyssnar på ”Made Of Music” kommer känna det, säger Maher.

DJ-SET: Rome (Ninja Nights Events)
Andreas alt. Rome har under det senaste årtiondet varit involverad i så gott som allt av värde på regionens urbanscen, som dj såväl som en av våra mest omtyckta arrangörer. Ninja Nights, The Boom Bap, Red Light Special, Afro Pick och Woohah är några av hans kreationer. Rome har dessutom öppnat för akter som J. Cole, Bilal, Migos, Seun Kuti, Miguel, Carlou D, MOP, Talib Kweli, Dj Premier, Big Sean, Ghostface med många flera. Denna kväll packar Rome med sig det bästa han har från de västra delarna av den afrikanska kontinenten för att göra kvällen komplett. Funk, afrobeat, jazz, rock, soul och allt däremellan.

Du kanske också gillar

2018/10/20

Laura Veirs (us)

Singer/songwritern Laura Veirs från Portland är tillbaka på Mejeriet efter nästan 10 år sedan senaste besöket.

2018/10/04

Beach House (us) – Utsålt

Drömska Baltimoreduon som 2010 bjöd en magisk fullsatt spelning på Mejeriet släpper nytt och kommer tillbaka!