Hej November!

Alldeles färska släppet Sun Kil Moon blandat med höstens höjdpunkter! Vi berättar om nya lördagsklubben Pangea som bjuder på folk -och världsmusik. Humorfalangen förgyller torsdagskvällarna med riktiga toppkomiker och Klubb Effekt fortsätter boka de bästa akterna inom elektronisk musik!

NYHETER

Medan vi nu är mitt uppe i den intensiva konserthösten släpper vi flera fantastiska akter inför vårsäsongen! Vad sägs som lite hederlig synthpop? Eller är du mer dragen åt indie-genren?

Adolphson & Falk och syntkonst av FitzPatrick – 8 december

Lovorden har haglat över Adolphson & Falk 50 års turné och fansen, som förväntade sig en nostalgitripp, och möttes av duon som aldrig sjungit bättre, en scenshow med visuals som andas både nu och då, Greg FitzPatricks nya arrangemang på de största hitsen och dessutom hans syntkonst som skapat ett helt eget scenspråk. I samband med varje konsert visades också en utställning av syntkonsten signerad FitzPatrick. Köp biljett här!

 

Miss Li – 15 februari

Miss Li har under de senaste 10 åren tagit en välförtjänt plats som en av våra mest folkkära artister. Efter att ha turnerat höst, vinter och vår med senaste plattan ”A Woman’s Guide To Survival” rykande färsk i bagaget är hon dessutom högaktuell som en av de tre ”fasta”, återkommande artisterna i årets upplaga av Så Mycket Bättre, som hade premiär i lördags på TV4. I vår åker hon äntligen ut på turné igen – och den 15 februari kommer Miss Li med band till Mejeriet och Lund!

– Den gångna sommarturnén kändes fetare än nånsin och jag kan inte bärga mig tills jag får åka ut på vägarna igen! Dessutom, med Så Mycket Bättre i ryggen ska det bli så himla kul att få blanda in nya tolkningar i settet, säger Miss Li.

Biljetter finns ute.

 

Highasakite – 24 april

Highasakite har länge varit en av Norges främsta indieinstitutioner. Förra veckan släppte dem sitt fjärde album – lyssna här! Highasakite, som är kända för sina extraordinära scenuppträdanden har blivit en imponerande och uppskattad internationell live-akt som toppar line-ups på legendariska festivaler som Glastonbury, Latitude och Roskilde. Nu med nytt material ute stärker de sin position som en av Skandinaviens mest spännande musikexporter. De har dessutom turnerat tillsammans med Bon Iver, efter att Justin Vernon blivit helt golvad när han såg bandet live.

– Highasakite, har ett sound som är så stort att det på en gång utesluter allt med fyra väggar när man ska beskriva det. Highasakite låter istället som att stå på toppen av ett blåsigt fjäll, eller kanske sväva fram över vida vidder som i en drönar-shot i en reklam för svenskproducerat mjöl. Hur som är det något med musiken som ger mig rysningar och gåshud, gång på gång.
Sophie Winberg, Nöjesguiden

 

Sun Kil Moon – 15 maj

När Mark Kozelek fullt ut frigjorde sig från vad vi känner som traditionella låtstrukturer gick hans Sun Kil Moon-karriär in i en ny fas, där han med något som ofta liknar pratsång flyter ut i långa medvetandeströmmar av personliga berättelser och spridda hågkomster. 2014 års massivt hyllade album Benji gav en nystart som han rider på än i dag. Live vet du aldrig exakt vad du har att vänta av Sun Kil Moon, förutom att det blir brutalt ärligt, utmanande och inte lär likna något annat. Den nu femtiotvåårige sångaren ger nästa år ut ett andra album ihop med Ben Boye och Jim White (Dirty Three) på vilket han bland annat tar upp masskjutningar och hemlandets historia av våld.

Den 15 maj spelar Kozelek och kompani på Mejeriet i Lund. Biljetterna är släppta!

Häromveckan hade vi bland andra Jonatan Unge på besök och vilken succékväll det var! Som tur är har vi tre till kvällar med fantastiska Humorfalangen att se fram emot.

 

Humorfalangen – 7 november

Denna kväll säger vi hej till fyra härliga gäster! Simon Gärdenfors,,serietecknare, komiker, youtubeare, artist, roddare m.m. Men denna kväll är helt ägnat åt standup. Henrik Nyblom, den komiske luffen från Skara, Googla så fattar ni. Johannes Finnlaugsson har nog synts i varenda eftertext inom svensk humorproduktion, och kommer göra i flera år framöver. Ett komiskt geni, enligt han själv. Julia Roos har blivit av en liten publikfavorit på Humorfalangen. Så även denna säsong.

 

Humorfalangen – 21 november

Magnus Betnér är tillbaka efter två års frånvaro från ståuppscenen och det dags att börja mjuka upp musklerna igen så självklart vill han träffa den fina Lunda-publiken! Johanna Nordström är den senaste snackisen i branschen. Men de flesta som någon gång besökt Instagram kan inte ha missat henne. Och sist men inte minst Christoffer Fernis, vinnaren av Grand Comedy Slam 2018, på Lund Comedy Festival!

 

Humorfalangen – 5 december

Emma Knyckare och Ina Lundström kommer med en show till Humorfalangen. Dock vet de inte i nuläget vad den ska heta. Support denna afton blir Elvira Lander som bland annat gjort program för Humor i P3.

 

Läs mer och köp biljetter på Mejeriets hemsida.

 

 

KONSERTER ATT SE FRAM EMOT

Ghostly Kisses (CA), Loljud och Baby Sage – 8 november

Besök en stämningsfull trippelkonsert med några artister vi säkerligen kommer få höra mer utav i framtiden!

Ghostly Kisses är den drömmiga musiken av Kanadensiska singer/songwritern Margaux Sauvé. Hon har lärt sig bemästra konsten att måla upp drömska och melankoliska ljudlandskap som tar ditt inre på en resa. Namnet Ghostly Kisses är inspirerat av William Faulkners dikt ‘Une ballade des dames perdues’, vilket är en passande reflektion av Margauxs eteriska röst.

Loljud, som har jämförts med artister som The Knife, Björk och Sia, känns igen för sitt tvärkonstnärliga och oförutsägbara förhållningssätt till elektronisk musik. Det är inte bara överraskningar som glimmar till i produktionen, utan konceptuella byggstenar som för berättelsen framåt. Hon är även en av grundarna bakom det feministiska nätverket Synth Babes.

Piano, cello, synthesizers och en hisnande röst får ni höra när Baby Sages filmiska musik ljuder från scen. Hon blandar 90-tals elektronisk pop med djupet och mörkret i tidlösa melodier och ljud. Melankoliskt men ändå lyftande och med texter och harmonier som tar dig med på en resa inåt.

Se evenemanget och köp biljett!

 

Pussy Riot – 22 november

Det feministiska punk- och konstnärskollektivet kommer till Lund och Mejeriet med föreställning
Riot Days där punk, electronica, teater, dokumentärfoto och protest förenas. En show lika intensivt kompromisslös som Pussy Riots politiska övertygelse. Det här kommer bli en konsert att minnas.

”Pussy Riot är en intensiv smocka i solarplexus – och omöjlig att slita ögonen från”

 

Deportees + Esther – 16 november

Nu berättar Deportees att de tar med sig den unga och intressanta debutartisten Esther under turnén.
Med sin elektriska vibrafon, sång och singlarna ”Follow Me Home” och ”Wolves” har Esther på senare tid fått mångas ögon och öron på sig. Hon samarbetar mycket med producenten och låtskrivaren Pontus Winnberg (Amason, Miike Snow) som även producerat flera låtar på Deportees album.

Biljetter finns här.

 

C.W. Stoneking (AU) – 30 november

Vi är otroligt glada att presentera den mytomspunne artisten C.W. Stoneking för första gången på Mejeriet. “Oförväntat” är kanske det ord som bäst beskriver C.W. Stoneking. Eller, hur ska man annars beskriva en sådan stark fanbärare av amerikansk “roots-music”, som visar sig vara en ungdomlig vit australiensare. Han förbryllar de som hör honom för första gången och utmanar sina mest trogna fans var gång han gör något nytt. När han fick frågan vilken artist han helst hade arbetat med, svarade han: “Kanye West” – ett svar som hängde i luften en stund. Läs mer.

 

Refused – 12 december

Nylugen släpptes bandets efterlängtade femte studioalbum –’War Music’ och i december åker det legendariska bandet ut på Skandinavien-turné med stopp på Mejeriet den 12 december. Nyligen släpptes singeln ’Blood Red’ som bandet själva säger är ”enkel och rakt på deklaration om bandets orubbliga politiska och musikaliska filosofi”. Biljetter hittar du här!

KLUBB EFFEKT

Klubb Effekt No.12 – Manara (UK), Lulach & Aron Mody – 2 november

Klubb Effekt presenterar en av Storbritanniens mest heta DJ:s på underground scenen just nu – Manara från London, uppbackad av två favoriter i regionen. Förvänta dig en vild blandning av elektronisk klubbmusik. Gratis entré före midnatt – begränsad kapacitet så kom tidigt för att få plats! Ta med dina dansbyxor! Klicka i eventet.

 

DOC LOUNGE LUND

 

Sakawa – 13 november

Varje dag landar skräppostmeddelanden i mejlkorgen från främlingar, men vilka är dessa människor som försöker att lura oss? I SAKAWA möter vi ungdomar från Ghana som använder sig av bedrägeri på internet med hjälp av svart magi. Vad som i västvärlden anses vara bedrägeri ses bland bedragarna som ett sätt att utnyttja tillgängliga resurser.

Biljetter: Ordinarie 80 SEK / Student 60 SEK / Säsong 160 SEK

 

JAZZ OCH FOLKMUSIK PÅ MEJERIET

Jazz på Mejeriet kommer den närmsta tiden bjuda på några riktigt härliga evenemang. Plektrum har dessutom tagit ut nya svängar och startat den nya klubben Pangea med inriktning folkmusik och world music.

 

Underground: Amanda Sedgwick + Nevergreens – 6 november

Amanda Sedgwick har arbetat som musiker, kompositör och ledare för sina egna grupper i Sverige, Holland och USA i femton år. Hon har släppt fyra skivor under eget namn: ”Volt”, ”Reunion”, ”Delightness” och ”Shadow And Act”, som släpptes i september förra året.

Nevergreens med Svante Lodén och Erik Hjärpe har som medlemmar i Timbuktus ständiga kompband Damn funnit sig på några av landets största scener tillsammans med sina bandmedlemmar. I den experimentella musikakten Nevergreens testar de motsatsen – att finna sig på en av Sveriges kanske minsta scener helt ensamma.

 

Klubb Plektrum: Katie Thiroux Trio – 20 november

”This girl is IT!”. Se där ett utrop av förjusning från självaste Quincy Jones. ”Tjejen” i fråga är bassisten och vokalisten Katie Thiroux. En musiker med oerhörd pondus, kraftfullt basspel och – som en kontrast – mjuk, skön sång. Hon kommer till Mejeriet med sin härliga trio och vi kan förvänta oss sväng och energi från scenen. Håll ett extra öga på trummisen, som förutom virtuost spel har ett rörelsemönster och en scenpersonlighet vi sällan skådat!

 

Pangea: Irrbloss – 23 november

Nu startar musikföreningen Plektrum ett nytt koncept på gammal tid. Dvs musik i världsklass på lördagseftermiddagar men med inriktning folk, ethno -och world music. Namnet – Pangea – får illustrera inriktningen. Vare sig det är svenska eller utländska artister vill vi skapa nya, fantasieggande möten. Den 23 november uppträder Maja Heurling och Ola Sandström som i tre år har arbetat med att tonsätta amerikaemigranten Signe Aurells poesi. Medverkar gör också Livet Nord och Daniel Wejdin.