Ephemerals (UK)

Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

Kärnan i Ephemerals musik är svårt att definiera eftersom de är ett band som har utvecklats kontinuerligt genom sina fyra album hittills. Till en början låg grunden i den klassiska soulen á la Lee Fields och Charles Bradley - där sex enastående musiker spelade otroliga låtar med texter skrivna av Hillman Mondegreen och framförda av sångaren - Wolfgang Valbrun. Uppståndelsen kom snabbt med deras debutalbum som hamnade på 1:a plats på Hype Machine-listan och musikbranschen försökte snabbt signera dem bort från deras oberoende skivbolag.

I stället för att fortsätta på den klassiska soulbanan levererade de ett betydligt mörkare andra album ‘Chasing Ghosts’ - en skiva om döden, som avhandlade teman som nihilism och självmord. Otroliga låtar som ‘You’ll Never See Me Cry’ och ‘Everyday Killers’ visade bandets förmåga att skriva enastående och ärliga låtar.

Tredje albumet ‘Egg Tooth’ - en Alice Coltrane-inspirerad platta om liv och återfödelse. Skivan flyttade bandet ännu längre från sina soulrötter och leker här med experimentell jazz och hiphopbeats i kombination med yoga-andlighet, och spoken word i stil med Gil Scott Heron.

Genom alla dessa förändringar turnerade bandet ständigt och deras fanbas utvecklas i takt med deras sound. Under sina resor över Europa spelade de scener från de största festivalerna till de minsta klubbarna och fick snabbt högprofilerat radiostöd från t.ex BBC 6Music (Gilles Peterson) till 3FM i Holland till Radio Eins i Berlin.

Det fjärde albumet ‘The Third Eye’ kommer att släppas tidiga 2020 och sägs bli deras starkaste hittills, där de fortsätter den experimentella banan de slog in på med deras tredje släpp. Liksom med alla deras album är verkets kärna byggt på Hillman Mondegreens ärliga och vackra författarskap i kombination med den känslosamma sången hos Wolfgang Valbrun.

Du kanske också gillar