[ingenting]

Support: Kluster
Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

[ingenting]

På sitt nya album ”#STXLM”, det fjärde i ordningen och det första sedan 2009 års nationalklassiker ”Tomhet, idel tomhet”, återvänder [ingenting] till en kall, mörk och tyst huvudstad. I en sorts Blade Runner-tillvaro där samhörighet och tillit är bristvaror och tekniken omsluter allt, möter vi desperata karaktärer i en fristad där allt är i rörelse; alla på flykt.

[ingenting] anno 2019 är en klubbkväll natten innan katastrofen… Socialrealismen är kvar, den punkdrömska energin, de intima berättelserna, de direkta melodierna. Men fokus ligger på rytm och kluster, och albumet är fullt av episkt svepande syntar, tung bas, hårda baskaggar, samplade virvlar och hihats från Detroit och Berghain.

-----

"I Sverige 2018 får man lätt känslan av att alla problem skulle lösas om antingen invandrare, feminister eller vita män lämnade landet. Polariseringen i samhället är lika allomfattande som den är ohållbar och etiskt förkastlig. De politiska positioneringarna lika narcissistiskt tunnelseende som taktiskt låsta. Spelarna behagsjuka och lättkränkta. Grupper ställs mot varandra och svenskarna splittras för att gynna den ekonomiska och kulturella elitens egenintressen.

Men under ytan - bortom ytliga maktkamper i banala svt-debatter; bortom hashtags, tweets och insta-likes – förenas folket i en existentiell panik och djup ängslighet. Förvirringen är påtaglig, identitetskrisen reell, och framtidens förtryck är kvävande. Maktlösheten inför klimatet, tekniken och de vapen som kan förgöra oss - är både universell och färgblind. Den letar sig in i oss alla. Vi känner alla tomhetens djupaste botten, dess absoluta frånvaro. Vi känner snaran dras åt. Vi lamslås av ensamheten och oron för barnen och allt levande. Och vi vet att svaret inte ligger i den nästa prylen, den nästa netflix-serien, den nästa utlandsresan eller nästa presidenten. Vi vet att lösningen varken är nationalismens isolation, nyliberalismens egoistiska tillväxtmantran eller de radikala ytterkanternas tribalism.

Men vi vet inte vägen framåt. För den inbegriper värden vi sedan länge bortrationaliserat. Förlåtelsen, förståelsen, förnuftet. Omsorg och upplysning; en djupare insikt om samhörighet. Kärleken.

Varför talar vi så sällan om det? Varför sjunger vi så sällan om det?
Hur kan ett soundtrack till svenskarnas oro och förvirring 2019 låta?

Kan det låta som [ingenting]s #STXLM?"

KLUSTER

Kluster släppte sin debutskiva civic sommaren 2018 på bolaget Rama Lama Records.
”Kluster från Malmö är ett litet fynd: en kvintett kaospiloter som med full kontroll navigerar i det vida och för de flesta okända landskap där new wave möter progg. Det är fulsnygg musik, raffinerad men fortfarande rå. Soundet är lika delar oljud och klassisk skönhet, skräp och ordning; smart konstruerad musik, där bandet vårdar skavankerna och bejakar dissonansen med samma passion som popflytet.” (Håkan Engström, Sydsvenskan)
2019 väntas nya släpp inspelade av Joakim Lindberg (MFMB) och det arbetas på mer material. Dessutom driver bandet den nystartade klubben Fubbik på Inkonst i Malmö.

Du kanske också gillar