Jazzklubben Underground

Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

Underground

Underground är klubben där du ser det absolut bästa inom jazz och improvisation. Stora namn inom jazz och artister du aldrig tidigare sett i sådana här sammanhang gästar pianisten Mathias Landaeus för unika och ofta improviserade möten.

Tony Kofi, sax
Ola Åkerman, trombon
Mathias Landaeus, piano
Nils Davidsen, bas
Cornelia Nilsson, trummor
DJ Küchen

Underground är jazzklubben som med ständigt förnybar energi vrider och vänder på jazzbegreppet. I snart tio år har den vitala onsdagsklubben på Mejeriet inspirerat en musikälskande publik med variationsrikedom, unika konstellationer, utmanande stilar och udda sättningar. Underground är ständigt på upptäcksfärd i det stora och det lilla, sökande sig mot jazzens äventyrliga hjärta.

I mitten av detta finns Mathias Landaeus, han som är konstanten vid pianot, men också Undergrounds producent och ansvarig för det välkomponerade programmet. För varje termin som klubben varit igång har han slipat detta program med exceptionell musikalitet och känsla för kopplingar och kontraster, språng och bryggor, friform och tradition. Hösten 2018 blir inget undantag; programmet är i särklass!

Den brittiske altsaxofonstjärnan Toni Kofi samt Malmöprofilen Ola Åkerman på trombon, tillsammans med Mathias Landæus Trio öppnar säsongen den 19 september. Den tillfälliga kvintetten sammanstrålar i Duke Ellington-tolkningar, och är just nu ute på en miniturné. Det bottnar i Ellington-traditionen såklart, är rakt på sak och okonstlat, men med ett högst modernt tilltal. Toni Kofi har samarbetat med bland andra US-3, Donald Byrd, Abdullah Ibrahim, Macy Gray och Ornette Coleman.
En annan altsaxofonist och frekvent Underground-gäst lirar plattor i pauserna; Martin Küchen.