Jazzklubben Underground

Elin Piel, Kaja Draksler & Sture Ericson, Johannes Nästesjö, Håkon Berre, Mathias Landaeus
Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

Underground

Underground är klubben där du ser det absolut bästa inom jazz och improvisation. Stora namn inom jazz och artister du aldrig tidigare sett i sådana här sammanhang gästar pianisten Mathias Landaeus för unika och ofta improviserade möten.

Elin Piel solo, modulärsynt

Kaja Draksler solo, piano

Sture Ericson, saxar
Johannes Nästesjö, bas
Håkon Berre, trummor
Mathias Landæus, piano

UNDERGROUND:sk trippelkonsert eggar nyfikenheten

Den 10 april överaskar UNDERGROUND med konsertformatet solo – solo – kvartett. Den som öppnar kvällens program är Elin Piel, kanske så kategoriseras hon bäst som en del av den moderna nyfikna DIY generationen. Elins solokonsert på stora scenen under Eter festivalen 2018 var något av en höjdpunkt. Hon hänger sig åt syntiga och polyrytmiska resor ut i fantasieggande ambienta världar. För närvarande gillar hon särskilt att undersöka gamla analoga modulärsynthar och ljuden de kan ge ifrån sig. Det som strömmar ut ur högtalarna är improviserat, konstifikt och suggestivt med en uppfriskande kreativ lätthet, och låtarna kan ha titlar som ”Oktober?”, ”Natten till söndag” eller ”Oklarhet – klarhet”.

I intressant kontrast till Elins svävande ljudrymder, får vi sen höra slovenska Kaja Draksler, som är en hyllad pianist och kompositör med rötter i klassisk musik och jazz. Hon har utvecklat ett helt eget poetiskt sound som improvisationsmusiker och är just nu väldigt het på den europeiska scenen. Med bas i Amsterdam, spelar Kaja med en rad intressanta profiler inom europeisk konst- och improvisationsmusik. Förutom solo på Underground kan man under den här våren höra henne med sin oktett på olika jazzfestivaler runt om i Europa.

Kvällen avslutas med fri improvisation av en nybildad kvartett med breda influenser. Det är den sammansvetsade trion ENB, bestående av Sture Ericson (s) - Johannes Nästesjö (b) - Håkon Berre (tr) som för knappt ett år sedan växte till en kvartett när Mathias Landaeus (p) klev in i mixen. Piano, saxofoner, kontrabas, trummor samt diverse ljudliga objekt och preparationer resulterar i dessa musikers vilda sammanstrålning till ett högst variabelt ljudlandskap.

En kväll för den nyfikne och musikaliskt orädde lyssnaren.

------

Underground är improvisationsklubben som med ständigt förnybar energi vrider och vänder på jazzbegreppet. I tio år har den vitala klubben på Mejeriet inspirerat en musikälskande publik med variationsrikedom, unika konstellationer, utmanande stilar och udda sättningar. Underground är ständigt på upptäcksfärd i det stora och det lilla, sökande sig mot jazzens äventyrliga hjärta.

Du kanske också gillar