Jazzklubben Underground

Cennet Jönsson, Maria Bertel & Susanna Risberg, Mathias Landaeus, Felisia Westberg, Knut Finsrud
Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

Underground

Underground är klubben där du ser det absolut bästa inom jazz och improvisation. Stora namn inom jazz och artister du aldrig tidigare sett i sådana här sammanhang gästar pianisten Mathias Landaeus för unika och ofta improviserade möten.

Cennet Jönsson solo, sax

Maria Bertel solo, amplified trombone

Susanna Risberg, gitarr
Mathias Landæus, piano
Felisia Westberg, bas
Knut Finsrud, trummor

Den 24 april avslutar vi UNDERGROUND för den här säsongen. Återigen delar vi upp kvällen i tre akter: solo – solo – kvartett, och förhoppningen är att seten skall överbrygga, inspirera och skapa en unik helhet som inte lämnar någon oberörd.

Först ut är erfarne jazzekvilibristen Cennet Jönsson, som välförtjänt räknas till en av Sveriges främsta solister på sopran-, tenorsax och basklarinett. Jönsson har spelat med Tolvan Big Band, Peter Danemo Kapell m fl och leder Triple Bass Fantasy och naturligtvis Cennet Jönsson Quartet.

Kvällens andra solist är danska trombonisten Maria Bertel, som blandar akustiskt med effektboxar och syntljud för att skapa intressanta ljudstrukturer. Ymers Pizza kallar hon sitt amplifierade soloprojekt. Bertel är framträdande på Köpenhamns improvisiationsscen, som en av grundarna till konstnärskollektivet Eget Værelse, och med engagemang i G.E.K., Bad Astma, The Big Yes m fl obskyra freeformband.

Allt knyts ihop med kvällens och vårens avslutande kvartettgig, med en riktig spännande wildcard-sättning! Det blir Susanna Risberg, en ung och redan beryktad gitarrist som spelat med Nils Landgren, Marit Bergman, Miriam Bryant m fl. Med sin egen trio har Risberg nyligen släppt albumet Vilddjur, där hon klart framträder som en av Sveriges ledande gitarrister. Vid flygeln blir det Mathias Landaeus, på kontrabas Felisia Westberg, och bakom trummorna Knut Finsrud. Det utlovas både pop, jazz och eget material!

I pauserna mellan seten spelar Oskar Ponnert musik från skivor utav svart vinyl och spegelblank plast.

Varmt välkomna!

------

Underground är jazzklubben som med ständigt förnybar energi vrider och vänder på jazzbegreppet. I tio år har den vitala onsdagsklubben på Mejeriet inspirerat en musikälskande publik med variationsrikedom, unika konstellationer, utmanande stilar och udda sättningar. Underground är ständigt på upptäcksfärd i det stora och det lilla, sökande sig mot jazzens äventyrliga hjärta.

I mitten av detta finns Mathias Landaeus, han som är konstanten vid pianot, men också Undergrounds producent och ansvarig för det välkomponerade programmet. För varje termin som klubben varit igång har han slipat detta program med exceptionell musikalitet och känsla för kopplingar och kontraster, språng och bryggor, friform och tradition.

Du kanske också gillar