Jazzklubben Underground

Landaeus Trio feat. Tomasz Dabrowski & Lindha Kallerdahl
Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

Underground

Underground är klubben där du ser det absolut bästa inom jazz och improvisation. Stora namn inom jazz och artister du aldrig tidigare sett i sådana här sammanhang gästar pianisten Mathias Landaeus för unika och ofta improviserade möten.

Tomasz Dabrowski, trumpet
Lindha Kallerdahl, sång
Mathias Landaeus, piano
Johnny Åman, bas
Cornelia Nilsson, trummor

Onsdagen 13 mars öppnar vi för säsongen och då blir det dubbelkonsert. UNDERGROUND:s hustrio bestående av Mathias Landæaus (p), Johnny Åman (b) och Cornelia Nilsson (tr) gästas i varsitt set av personligheterna Tomasz Dabrowski och Lindha Kallerdahl.

Tomasz Dabrowski är en polsk trumpetare och kompositör, som numera bor i Malmö och figurerar en hel del på Köpenhamns blomstrande jazzscen. Han har släppt åtta album under eget namn, och anses vara en av Europas mest talangfulla trumpetare just nu. Några av hans mest kända band är Tom Trio, Free4Arts, och den japanska kvartetten Ad Hoc. Tomasz bryter gärna konventioner i sitt sökande efter nya ljudbilder, ger sig i kast med solokonserter och prövar udda sättningar. Vi hör honom för första gången på UNDERGROUND, och med sig har han en äventyrlig ton och en hel hög egna låtar som trion får hugga tag i.

I andra set kommer en mera välkänd UNDERGROUND-gäst, nämligen sångerskan Lindha Kallerdahl. Hon är en av de tongivande röstimprovisatörerna i Europa och har hyllats för sina starka och egensinninga soloalbum såväl som samarbeten med artister som Ikue Mori, Sonic Youth, Marina Abramovic och William Parker.

Lindha har alldeles nyligen släppt en duoplatta med pianisten Fabian Kallerdahl, där de fritt tolkar pärlor ur The American Songbook, så vi kan nog se fram emot att höra henne göra vilt coola jazzklassiker på sitt mycket personliga vis.

-----

Underground är improvisationsklubben som med ständigt förnybar energi vrider och vänder på jazzbegreppet. I tio år har den vitala klubben på Mejeriet inspirerat en musikälskande publik med variationsrikedom, unika konstellationer, utmanande stilar och udda sättningar. Underground är ständigt på upptäcksfärd i det stora och det lilla, sökande sig mot jazzens äventyrliga hjärta.

Du kanske också gillar