Progressive Circus — 5 years

På scen: Khadavra, Soniq Circus & Vulkan
Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

Festival- och konsertkonceptet Progressive Circus kom till världen 2014 och har sedan dess arrangerat 21 evenemang inom progressive rock i Skåne, Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. På meritlistan finns flera av genrens större namn som IQ, Magma, Neal Morse Band, Riverside, Peter Hammill och Spock’s Beard med flera, samt världens två första jämställda progfestivaler 2017 och 2018. I år firar ”PC” fem år och vi vill såklart uppmärksamma det med en musikalisk fest på Mejeriet med banden:

SONIQ CIRCUS, som tog initiativet till PC14 och även spelat på festivalen tre år i rad. Bandet fyller 20 år i år och har sedan starten släppt två hyllade album på Progress Records. Förvänta dig tvära musikaliska vändningar, snygga melodier, instrumentella finurligheter i udda taktarter och ett stabilt rock-ös i grund och botten. Inspirationskällorna är främst 70-talets progressiva band som Yes, King Crimson och Gentle Giant, men även med slängar av modern metal som Dream Theater.

VULKAN från Karlstad/Göteborg, som gjorde en fantastisk konsert på PC14 där fokus låg på den då ännu osläppta ”Observants”. Till 12 oktober hoppas vi på att höra några mästerliga, mörka, dissonanta, tunga spår från både deras två släppta album, och ett kommande tredje. Det finns gott om tunga Toolinspirerade rytmiska riff, som ger en bas för inlevelsefull Jeff Buckley-liknande sång som understryker deras Mars Volta-mässiga sångskrivarsätt med gott om dramatiska skiftningar. Andra influenser är Radiohead, Mew, Black Sabbath och Frank Zappa.

KHADAVRA har sitt ursprung i den värmländska skogen, med rötterna i 70-talets Black Sabbath, Pink Floyd och King Crimson, samtidigt som influenser från Wagner, Slowdive, Opeth och Tool fritt blandas in i musiken. Nyckelordet för hur musiken får en att känna är ”Vemod”, då denna skapas med inspiration från upplevelser, positiva och negativa, verkliga och overkliga. Khadavra sätter sin tillit till känslor och intuition för vägledning.

Kvällen arrangeras av Kulturpunkten i samarbete med Mejeriet, Skånsk Live och Region Skåne.