The Tarantula Waltz

Support: Bells Fell Silent och Tampico Drive
Denna programpunkt har redan varit. Klicka på hjärtat för att läsa det aktuella programmet.

THE TARANTULA WALTZ
+ support Bells Fell Silent och Tampico Drive

Den 8 november släppte The Tarantula Waltz (TTW) nya albumet Kallocain. Albumtiteln är hämtad från Karin Boyes bok med samma titel som handlar om framtagandet av sanningsserumet Kallocain.

- Den svindlande tanken om total uppriktighet.. Jag tänkte mycket på det när jag skrev dessa låtar. En shot Kallocain och sen sätta sig vid pianot.

The Tarentula Waltz har aldrig tagit några genvägar, debuten kom 2007 och sedan många år tillbaka har hans album rosats av de amerikanska musikbloggarna och kramats hårt av de svenska recensenterna. Men det var tack vare 2017 års Blue as in Bliss som TTW vann en betydligt större publik på hemmaplan.

Markus Svensson, skaparen och personen bakom artistnamnet hittade musikaliskt hem med sin alldeles egna form av hjärtat-utanför-rock där soul och heartland-inslagen sitter så rätt. Att hans musik och excentriska livespelningar länge varit ämnade för de större scenerna vet de flesta som sett honom och hans band live. Det är ingen tillfällighet att The War on Drugs bjöd med honom att agera förband på en Europaturné och turnerandet med bästa vännen The Tallest Man on Earth har tagit honom långt utanför den svenska indiebubblan.

Kallocain är ett viktigt album. En plötsligt förändrad livssituation för Markus födde ett starkt behov av att göra en skiva helt utan filter. Det är en terapeutisk skiva där behovet att kunna hantera situationen blev något mycket större än behovet av att visa upp låtar för någon annan.

- Jag skrev dessa låtar för att jag behövde skriva dom, inte för att någon annan behövde höra dom egentligen. Jag tycker om tanken på att de är som brev som mina barn kan läsa när de är stora nog att förstå dem. Ett av mina barn har Autism, det är en oerhörd utmaning och obeskrivligt lärorikt och berikande. Mitt liv kretsar kring detta nu, det gör även denna skiva.
Mitt liv har helt skiftat fokus, musiken är det enda som följt med från mitt gamla liv, det är jag glad för.

BELLS FELL SILENT:
Bells Fell Silent består av Gustav Sigala Haggren och Niklas Hegfalk. I höst släpper de debutalbumet "Carbonado" på Stargazer Records. Musiken är minimalistisk och dramatisk på samma gång. Med små medel bildar skapar duon suggestiva ljudlandskap som rör sig mellan det organiska och det syntetiska.⁠ Bells Fell Silent smygsläppte en av låtarna "New Year" på nyårsafton 2017/18. HYMN kallade den "ett vackert slowcorespår". Under arbetet med albumet har bandet spelat en del i Tyskland och i Skånetrakten, bland annat på NGBG-festivalen, Mossagårdsfestivalen, Babel och Far i hatten. De har också spelat förband till Lera Lynn på Kulturkvarteret i Kristianstad.⁠

TAMPICO DRIVE:
Malmöbaserade Tampico Drive sätter stämningen för kvällen, med ambienta synthar, ylande gitarrer och känslofylld lyrik. Låt dem tonsätta vinterns melankoli.

Du kanske också gillar